Ardahan’ın Ağır İşçileri: Çobanlar

 

Ardahan’ın Göle ilçesinde her yıl genellikle mayıs ayından, kasım ayına kadar köy halkının büyükbaş hayvanlarını otlatan çobanlar, Ardahan’ın görünmeyen ağır işçileri.

 

Bazen büyük meralarda, bazen yaylalarda; sıcak, yağmur, çamur, rüzgar dinlemeden Ardahan’ın dondurucu ve kavurucu sıcaklarına karşı kasım ayının son günlerine kadar mücadele ediyor.

 

M.G : Gündüzümü Geceme Katıyorum

 

Göle’nin Çayırbaşı (Hokam) köyünde bu yıl çobanlık yapan M.G, Yeşil Göle Haber kanalımıza konuştu. “Bu yıl bizi en çok zorlayan şey; yağışların sürekliliği ve hırsızlık” ifadelerini kullanan M.G son yıllarda artan hırsızlıklara da dikkat çekerek “Benim en büyük sorumluluğum gündüzümü geceme katıp arazi taraması yapmak. Eğer ki benim elimden gelen bir şey olmazsa işi jandarmaya bırakarak diğer hayvanlarıma daha sıkı bakmaktır” sözlerini kullandı.

 

Kurt Saldırmayı Kafaya Koymuşsa Ne Çobanı Dinler Ne de Köpeğini

 

Geçtiğimiz günlerde Ardahan Valiliği’nin artan hayvan hırsızlığına karşı küçük ve büyükbaş hayvan sahiplerine getirdiği güvenlik kamerası zorunluluğuna karşı, “Kurt saldırmayı kafaya koymuşsa ne çobanı dinler ne de köpeğini” sözleriyle dikkat çeken M.G, “Bir kurt eğer ki bir sürüye saldırmayı kafaya koymuşsa ne çobanı dinler, ne de köpeğini. Zorunlu kamera sistemi de bunun gibi; hırsız kafaya koymuşsa o hayvanları çalmayı, ne kamerayı dinler ne de sahibini.” açıklamalarında bulundu.

 

 

Coğrafya Kaderdir Ben De Kaderime Aşığım

 

Son olarak basitleştirilen, görünmeyen, arka planda kalan çobanlık mesleğinin zorluklarından bahseden M.G, kendisiyle aynı coğrafyayı paylaşan Göle’nin emekçi halkına selamlarını ileterek şu sözleri kullandı:

“Yaşadığımız sorunlardan biri de bu aslında. Örneğin köyden uzak bir çayır düşünün. Orada hayvanları tutmak bazen zor olabiliyor. Mecburen oradan çıkmak zorunda kalıyoruz ama köylü halkı tarafından genellikle eleştirilere ve sitemlere maruz kalıyoruz. Aslında bir işin içine girseler öyle olmadığını anlarlar. Bu işi inanın ki herkes yapamaz. Mesela 2 gün önce soğuktan yemek yiyemedik, acayip üşüyorduk; aç kalmıştık. Her şey göründüğü gibi değil.

Son olarak coğrafya kaderdir, ben de kaderime aşığım. Buradan bütün emekçi Göle halkına bolca selam gönderiyorum.

 

Bu Gördüğünüz Dağların Hepsinde Çobanlık Yaptım

 

Bu yıl Göle’nin Gedik (Lavustan, Laustan) köyünden Filizli (Sivin) köyüne çobanlık mesleğini icra etmek için gelen Mehmet Çarıkçı ise, “Göle’nin neredeyse bütün dağlarında, ovalarında gezerek çobanlık yaptım” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda fotoğraf sanatına da ilgili olduğunu söyleyen Çarıkçı, zorlu koşullarda da düşlerimizin peşinden gitmemiz için önemli bir mesaj verdi.

 

Haber: Serkan Atasoy

Related Posts

 GÖLE’YE MODERN BİR KOMPLEKS: ESKİ TEKEL BİNASI YENİLENİYOR Ardahan’ın Göle ilçesinde, eski tekel binasının bulunduğu alan modern bir komplekse dönüştürülüyor. Göle Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje, ilçenin çehresini değiştirecek önemli…

Göle Dernekler Federasyonu Genel Başkan Adayı Talip Kaya’dan Göle Dernekler Federasyon çatısı altıda 2025 yılına giderken •Geçmiş yılların eksikliklerini yapılması gerekirken yapılmayan sıkıntılarını 2025 yılı itibarıyla geleceğe taşımadan yöremize ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarada Göz Atın

BELKİ 1 SİMİT

Sizlerle yan yana birlik olursak o zaman  BİZ OLURUZ

Sizlerle yan yana birlik olursak o zaman   BİZ OLURUZ

Altın Fırça Resim Sergisi: 20 Ülkenin Sanatçıları Ankara’da AKI-DER ile Buluşuyor

Altın Fırça Resim Sergisi: 20 Ülkenin Sanatçıları Ankara’da AKI-DER ile Buluşuyor

Van-Erciş Kara Yolunda Zincirleme Kazalar!

Van-Erciş Kara Yolunda Zincirleme Kazalar!

Durançam Köyü Eski Dernek Başkanı Yener Tahtacı’dan Göle Dernekler Federasyonu Adaylığı Üzerine

Durançam Köyü Eski Dernek Başkanı Yener Tahtacı’dan Göle Dernekler Federasyonu Adaylığı Üzerine